Wereldberoemd, maar geen naam die elk huishouden kent: Johan de Meij. Alleen families die in blaasorkesten rondhangen weten meteen welke muziek ze van zijn hand op de lessenaar hebben, of hebben gehad. Zoals mijn familie.

Zelf ben ik lang geleden gestopt met hobo spelen en speel ik dus ook niet meer in een orkest, maar als je in een ver verleden met het Drents Jeugdorkest als eerste hoboïst De Meij’s The Lord of the Rings gespeeld hebt, vergeet je dat nooit meer. Een hele symfonie speciaal voor een harmonieorkest geschreven, dat kenden we nog niet. Het was een vette kluif waar wij als leden van een talentenorkest gretig in hapten. Nog altijd vind ik het één van de mooiste stukken die ik ooit heb gespeeld. Het stuk verscheen, na vier jaar ploeteren, in 1998. Pas drie jaar later kwam Jackson’s verfilming van LOTR uit. Voor mij kon de filmmuziek die Howard Shore componeerde voor de films het niet meer winnen van Johan De Meij’s eerste symfonie.

Johan de Meij dirigeert The Lord of the Rings

De Volkskrant publiceerde dit weekend een artikel over De Meij. Fijn om te lezen en vooral een artikel dat me even in gedachten terugbrengt naar de fantastische tijd die ik heb gehad bij het DJO.