Ik las met interesse wat Frank eerder deze week schreef over het in gebruik nemen van Mailpoet om z’n nieuwsbrieven te versturen in plaats van via Revue. Mijn interesse is gewekt omdat ik al langere tijd moeite heb met het gebruik van Mailchimp, de service die ik gebruik voor het versturen van mijn drie nieuwsbrieven. Mailchimp is met de jaren niet gemakkelijker geworden in gebruik, omdat het uitgegroeid is tot een volwaardig marketing instrument met toeters en bellen die ik niet gebruik. Simpel een nieuwsbriefje ontwerpen en versturen is er daardoor niet meer bij. Bovendien past het zelf hosten van de nieuwsbrief bij het pad dat ik (net als Frank) in ben geslagen om eigenaarschap te pakken van mijn eigen online data.

Er is alleen één ding dat me tegenhoudt. Door de e-maillijst zelf te gaan hosten ben je ook ineens eigenaar van de persoonsgegevens die nodig zijn om de nieuwsbrief te verzenden. Nu heb ik die verantwoordelijkheid bij Mailchimp liggen. Aangezien dat een grote organisatie is vertrouw ik erop dat ze hun beveiliging op orde hebben. Als ik naar mijn eigen opzet kijk, dan kan ik toch iets minder goed garanderen dat mijn site niet gehackt wordt. Natuurlijk zorg ik ervoor dat mijn site up to date is, maar toch. Ik ben in het verleden al een keer mijn gehele website kwijtgeraakt. Ik let nu beter op, maar ik ben geen IT-er en geen beveiligingsexpert.

Toch duik ik maar eens dieper in de opties van Mailpoet (of andere plugins), want WordPress inzetten als ‘one tool to rule them all’ is ook heel wenselijk.