Ik las deze week een boek dat ik iedereen aanraad: De Meeste Mensen Deugen. Rutger Bregman zet op een rij welke verkeerde aannames we doen over onszelf, de mens, en over onze natuurlijke staat van samenleven. Hij ontleedt in zijn boek hoe ons zelfbeeld vervreemd is geraakt van de werkelijkheid. Onder andere door iconische wetenschappelijke experimenten te ontkrachten en naar het rijk der mythen te verwijzen (denk aan het Stanford prison experiment).

We blijken helemaal geen laagje vernis van beschaving te hebben over onze gewelddadige kern (de aanname die keer op keer herhaald wordt in onze maatschappij). We blijken in onze kern beschaafd te zíjn. Dat mensen onderling toch afschuwelijke gevechten aangaan heeft vooral te maken met machtsstructuren die zijn ontstaan toen we zijn begonnen met het wonen op één plek.

Ik vind het boek briljant opgezet en het leest nog lekker weg ook. Aan bijna elke zin hangt een referentie, wat resulteert in een referentielijst dat uit twintig procent van het boek bestaat. Het laat zien hoe veel onderzoek Bregman heeft gedaan om tot dit resultaat te komen. Een zeldzaam goed exemplaar tussen alle bestsellers die gebaseerd zijn op ongefundeerde meningen.

Eén van de adviezen waar Bregman mee begint en eindigt: stop met het lezen van het nieuws. Het geeft je een verknipt wereldbeeld. Mijn eigen interpretatie daarvan is vooral: stop met het volgen van sociale media. Sinds ik (bijna) nooit meer inlog op Facebook en Twitter heb ik meer rust in mijn hoofd om echt relevante dingen te lezen. Zoals het boek van Bregman.

Dus mijn advies: log deze week uit op Facebook/Insta/Twitter/Tinder en gebruik je vrijgekomen tijd om Bregman’s boek te lezen. Nu.