Ongeveer een maand geleden werd ik door de Man gewezen op een boek met de titel The Age of Surveillance Capitalism. De schrijver, Shoshana Zuboff, legt in haar boek uit hoe grote techbedrijven data ongevraagd verzamelen en inzetten om ons gedrag te voorspellen en beïnvloeden. Het is een dikke pil en ik werd gewaarschuwd dat het geen makkelijk leesvoer is.

Het is daarom heel fijn dat Tegenlicht van afgelopen zondag een introductie geeft van het werk. In De grote dataroof vertelt Zuboff over wat surveillance capitalism is, hoe het ons leven (kan) beïnvloed(en) en wat er nodig is (antwoord: betere wetgeving).

Het thema van big data is te belangrijk om je er niet in te verdiepen. Ik heb de aflevering van Tegenlicht gekeken en raad je aan dat ook te doen. Zuboff’s boek is nu mijn eerstvolgende op de leeslijst (op dit moment ben ik bezig met Invisible Women, over de ‘gender data gap’. Later meer daarover).