Deze week viel me al op dat de kinderen op het kinderdagverblijf van Dochter extra druk waren. Elja, een moeder met meer ervaring dan ik, beschrijft het fenomeen van de eindejaarsmoeheid bij kinderen en hun ouders:

Na inmiddels een aantal jaar ervaring durf ik wel te stellen dat de laatste weken voor de Kerstvakantie voor ouders de heftigste weken van het jaar kunnen zijn. En dat is dan nog als je kinderen normaal gesproken redelijk om kunnen gaan met opwinding en een verstoorde routine. Hebben je kinderen ook nog ADHD of autisme of iets anders waardoor verandering ze sterk beïnvloedt (handen omhoog 🙋🏼‍♀️!), dan zijn die laatste weken van het jaar een regelrechte ramp.

Elja Daee, Voor de vaders en moeders

Ah. Dat is het dus waarschijnlijk. Dochter heeft er ook verschijnselen van, maar dan vooral door de intense verkoudheid die ze de dag van Sinterklaasavond ontwikkelde. Het fenomeen valt me vooral op doordat deze week de speelgroep chaotischer is dan anders.

Die Sinterklaasstress is overigens nog wel een dingetje. Ik heb bijvoorbeeld Dochter heel bewust nog niet naar het Sinterklaasjournaal laten kijken. Een spanningsopbouw vanaf 11 november. Bijna een vier weken! Dat leek mij veel te intens voor mijn drie(eneenhalf)jarige. Ik verwacht dat het volgend jaar een verplicht nummer is aangezien ze dan op school zit en het vast ’talk of the town’ is onder de kleuters. Ik kijk er niet naar uit.