Goed dat je me even laat terugdenken aan Schwartz en aandacht vraagt voor Elbakyan (van Sci-Hub), Frank!

Swartz kwam in opspraak in 2011 toen hij 4 miljoen academische artikelen had gedownload uit de online JSTOR bibiotheek. Naar eigen zeggen om deze in het publiek domein weer beschikbaar te stellen, omdat academisch onderzoek door publiek geld wordt gefinancierd. Het is daarom moreel onjuist om dit achter een betaalmuur te zetten, volgens Swartz. Hij werd gearresteerd en dreigde te worden veroordeeld tot 50 jaar gevangenisstraf en een boete van 1 miljoen dollar boven zijn hoofd. De rechtszaak en de eisen van de aanklager werden door veel experts in twijfel getrokken. Het zorgde er helaas voor dat Swartz besloot zelf uit het leven te stappen. Een gemis dat nog altijd doordreunt in de geschiedenisboeken van het internet.

Gemis inderdaad.

[…]op de dag dat Trump van alle grote sociale netwerken wordt verbannen, werd het account van Sci-Hub eveneens verbannen van Twitter. Sci-Hub is een website die gratis toegang geeft tot academische artikelen die normaliter achter een betaalmuur zitten. De oprichtster van Sci-Hub is Alexandra Elbakyan, een 32-jarige programmeur uit Kazachstan. Vanwege haar werk zou je kunnen zeggen dat ze de spirituele opvolger van Swartz is. Elbakyan ligt op dit moment onder vuur door rechtszaken met Elsevier, Wiley en ACS.

[…]

Ik hoop dat Elbakyan er beter vanaf komt dan Aaron Swartz destijds. Maar ik heb er eerlijk gezegd geen goed gevoel over.

Zorgelijk inderdaad.