Ik ben al zestien jaar een thuiswerker. Weet je wat het moeilijkste is? De dag fatsoenlijk starten. Als je elke ochtend op een werklocatie wordt verwacht, dan doe je vanzelf de volgende dingen: op tijd opstaan, douchen, ontbijten (of in ieder geval een kop koffie of thee drinken), tanden poetsen en de deur uitgaan in fatsoenlijke kleding. Als je werklocatie op drie passen lopen van je bed is, dan doe je de volgende dingen niet vanzelf: op tijd opstaan, douchen, ontbijten (of koffie of thee drinken), tanden poetsen en fatsoenlijke kleren aandoen.

Het heeft mij best wel wat jaren gekost om routine vast te houden, vooral in periodes wanneer de structuur van extern klantwerk even wegviel. Dat resulteerde regelmatig in dagen dat ik de dag startte door achter m’n bureau te gaan zitten, een beetje ongericht rond te surfen en de hele dag het gevoel te houden dat de dag nog moest beginnen, ook al was het vijf uur in de middag.

Ik heb geleerd dat ik de beste werkdagen heb als ik:

 • op tijd opsta;
 • meteen ga douchen;
 • me aankleed;
 • een pot thee zet en ontbijt;
 • om negen uur achter m’n bureau kruip;
 • ’s ochtends vooral concentratiewerk doe;
 • op een vast tijdstip koffie drink;
 • op een vast tijdstip lunch;
 • na de lunch ga wandelen (minstens een half uur, liefst zelfs een uur);
 • in de middag nog maximaal anderhalf uur werk;
 • de werkdag afsluit met een plan voor wat ik de volgende dag moet doen, en waar ik mee begin.

De slechtste werkdagen heb ik als ik de dag niet goed start.

Ik raad dan ook iedereen die nu voor het eerst langere tijd thuis moet werken aan zo snel mogelijk een dagroutine te bedenken en je daar ook aan vast te houden. Zo heb ik een algemeen geldend dagschema gemaakt en naast m’n bureau gehangen. Zelfs nu nog, na zestien jaar thuiswerken, gebruik ik het als geheugensteun om voldoende pauze te nemen en mezelf te helpen herinneren hoe ik het lekkerste werk.

Zomaar wat tips van een doorgewinterde thuiswerker. Werkze!

Bonustip 1: als er kinderen aanwezig zijn in huis kan ik je van harte aanbevelen een over-ear of noise-cancelling hoofdtelefoon te gebruiken voor de uren die jij thuis mag werken in plaats van zorgen. Het helpt om gezeur en gehuil te filteren 😉

Bonustip 2: dwing jezelf tussendoor even te bewegen. Je krijgt nauwelijks natuurlijke beweging in deze gekke weken. Doe wat stretches, loop de trap extra op en neer, ren op de plaats, of zet een lekkere dansplaat op en ga even helemaal los. Nodig ook je huisgenoten uit tijdens dit moment!